De voedselhulp

Wat houdt het in?

Onze klanten kunnen na aanmelding wekelijks boodschappen doen bij de voedselbank, waarbij zij zelf de producten kunnen kiezen. Ze kunnen meenemen wat ze nodig hebben, passend bij de grootte van het huishouden. Ook voor mensen die halal eten of vegetariër zijn, hebben we producten.

De voedselhulp is in principe bedoeld als noodoplossing ter overbrugging van de periode dat mensen (met hulp) hun financiële situatie weer op de rit proberen te krijgen.

Welk voedsel hebben wij in de schappen?

Wij geven alléén voedsel uit dat we gedoneerd krijgen, we kopen geen voedsel. We weten niet van tevoren wat we gedoneerd krijgen en daardoor is het aanbod elke week weer anders. We proberen elke week een assortiment te bieden waarmee enkele volwaardige maaltijden mee gemaakt kunnen worden. Brood is er meestal voldoende, en er is altijd keus uit minimaal 2 soorten groenten en fruit.

Het is de bedoeling dat de mensen voor c.a. 3 dagen eten meenemen, wat neerkomt op zo’n 25 gezonde producten. Het is dus een aanvulling. We proberen een zo gezond mogelijke assortiment in de schappen te hebben, maar we zijn afhankelijk van wat we gedoneerd krijgen. Er is meestal ook wel iets lekkers te krijgen.   

Er is voldoende voor iedereen. Ook tegen sluitingstijd zijn er nog voldoende producten, al kan de keus ietsje kleiner zijn. 

 

Waar komt het voedsel vandaan?

De voedseldonaties komen van plaatselijke supermarkten (m.n. Jumbo, AH), bedrijven, kerken, en particulieren (bijvoorbeeld inzamelingen). Daarnaast krijgen we ons deel uit de landelijke voedselstromen via het distributiecentrum in Arnhem waar we elke vrijdag voedsel halen. Verder worden er regelmatig inzamelingen gehouden bij o.a. kerken en scholen. 

Soms werken we samen met andere voedselbanken in de regio om zo cliënten een gevarieerder en evenwichtiger aanbod te kunnen bieden en overschotten te beperken.

 

Geven wij voedsel uit dat ‘niet goed meer’ is?

Hoewel er vast wel eens iets door glipt, is het niet ons beleid voedsel uit te delen dat niet goed meer is. Maar het gaat regelmatig wel om voedsel dat tegen de houdbaarheid aanloopt. Het is immers dàt voedsel dat anders zou worden weggegooid en in plaats daarvan aan ons gedoneerd is. Maar het voedsel dat u van ons meekrijgt, is veilig om te eten. 

Producten over de TGT -datum (Te Gebruiken Tot) geven wij niet uit. Dit zijn vers-producten. 

Voor producten over de THT-datum (Tenminste Houdbaar Tot) gelden andere regels. Dit voedsel is nog tot langere tijd na de datum prima en veilig te eten. Eigenlijk is de THT-datum een soort garantiedatum. De voedselbanken hebben afspraken gemaakt met de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit over welke producten hoe lang na de THT-datum nog mogen worden uitgegeven. Lees meer over houdbaarheid.

 

Klachten of vragen?

Heeft u vragen hierover of een klacht over een product of het assortiment? Meldt het dan als u langs komt. U kunt ook mailen naar secretariaat@voedselbankhouten.nl. De voedselbank Houten heeft ook een klachtenregeling.