Het voedselpakket

Wat houdt het in?

Cliënten krijgt na aanmelding wekelijks een gratis voedselpakket passend bij de grootte van het huishouden. Ook houden we rekening met mensen die vegetariër zijn of halal eten. 

De voedselhulp is in principe bedoeld als noodoplossing ter overbrugging van de periode dat mensen (met hulp) hun financiële situatie weer op de rit proberen te krijgen.

 

Wat zit er in een pakket?

Wij geven alléén voedsel uit dat we gedoneerd krijgen, we kopen geen voedsel. We weten niet van tevoren wat we gedoneerd krijgen en daardoor is de inhoud elke week weer anders. We proberen de pakketten zo samen te stellen dat er volwaardige maaltijden mee gemaakt kunnen worden. Brood is er meestal voldoende.

Een voedselpakket bestaat uit c.a. 25 verschillende producten, genoeg voor zo’n 2 à 3 dagen. Het is dus een aanvulling. We proberen zo gezond mogelijke pakketten samen te stellen, maar we zijn afhankelijk van wat we gedoneerd krijgen. Soms zit daar dus ook koek en snoep bij.  

 

Waar komt het voedsel vandaan?

De voedseldonaties komen van plaatselijke supermarkten (m.n. Jumbo, AH), bedrijven, kerken, en particulieren (bijvoorbeeld inzamelingen). Daarnaast krijgen we ons deel uit de landelijke voedselstromen via het distributiecentrum in Arnhem waar we elke vrijdag voedsel halen. Verder worden er regelmatig inzamelingen gehouden bij o.a. kerken en scholen. 

Soms werken we samen met andere voedselbanken in de regio om zo cliënten een gevarieerder en evenwichtiger aanbod te kunnen bieden en overschotten te beperken.

 

Geven wij voedsel uit dat ‘niet goed meer’ is?

Hoewel er vast wel eens iets door glipt, is het niet ons beleid voedsel uit te delen dat niet goed meer is. Maar het gaat regelmatig wel om voedsel dat tegen de houdbaarheid aanloopt. Het is immers dàt voedsel dat anders zou worden weggegooid en in plaats daarvan aan ons gedoneerd is. Maar het voedsel dat u van ons meekrijgt, is veilig om te eten. 

Producten over de TGT -datum (Te Gebruiken Tot) geven wij niet uit. Dit zijn vers-producten. 

Voor producten over de THT-datum (Tenminste Houdbaar Tot) gelden andere regels. Dit voedsel is nog tot langere tijd na de datum prima en veilig te eten. De voedselbanken hebben afspraken gemaakt met de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit over welke producten hoe lang na de THT-datum nog mogen worden uitgegeven. Lees meer over houdbaarheid.

 

Klachten of vragen?

Heeft u vragen hierover of een klacht over een product in uw pakket? Meldt het dan als u uw pakket ophaalt of mailen via secretariaat@voedselbankhouten.nl. De voedselbank Houten heeft ook een klachtenregeling.