Zoek
Sluit dit zoekvak.

Welkom bij Voedselbank Houten. Woont u niet in Houten, Schalkwijk, Tull en ’t Waal of ’t Goy?, klik dan hier.

Info voor hulpverleners

Contact met het intaketeam

Voor vragen over en het aanvragen van voedselhulp: aanvraag@voedselbankhouten.nl

Dinsdag- en donderdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur op 06 12940755
Op andere momenten kunt u een berichtje op de voicemail inspreken. Dan bellen we u terug.

 

Wilt u iemand aanmelden?

Geeft uw cliënt aan moeite te hebben om voldoende voedsel te kopen, of is er in uw ogen te weinig geld om voldoende voedsel te kopen, maak ze dan attent op de voedselbank. Of, beter nog, vul samen het aanmeldformulier in zodat er geen tijd verloren gaat. U kunt ook mailen naar aanvraag@voedselbankhouten.nl

Het is vaak moeilijk voor mensen om de stap te zetten om zich daadwerkelijk aan te melden. Daarom hebben we de drempels zoveel mogelijk verlaagd:

 • Alleen naam, adres en gegevens van de leden van het huishouden hoeven te worden ingevuld op het aanmeldformulier. Overige financiële gegevens mogen wel worden ingevuld, maar het hoeft niet.
 • Wij handelen snel. Uw cliënt kan meestal binnen enkele dagen al voor het eerst bij ons winkelen.
 • Elk nieuw bij ons aangemeld huishouden ontvangt sowieso minimaal 4 weken voedselhulp.
 • Pas na een aantal weken plannen we een gesprek in en kijken we naar de financiën van het huishouden om te zien of men in aanmerking komt voor verlenging.

 

We hanteren landelijke financiële normen, maar kijken ook vooral naar de omstandigheden van de mensen. Ook huishoudens die een paar tientjes boven de norm uitkomen, zullen wij helpen. We leveren maatwerk. Bij twijfel, altijd aanmelden!

 

Informatiemateriaal

Er is een folder beschikbaar die speciaal gericht is op de het ‘werven’ van klanten. Deze kunt u hier Downloaden.  Deze folder is op diverse plaatsen in Houten verspreid. Als u een stapeltje folders wilt hebben of een locatie kent waar de folders niet mogen ontbreken, neem dan contact op.

U kunt ook de de algemene folder van de Voedselbank Houten downloaden.

Meer informatie over de aanmelding voor voedselhulp is te vinden op de pagina Informatie voor Klanten.

 

Financiële check

Het gaat erom hoeveel een huishouden per maand overhoudt om van te leven: het besteedbaar inkomen. Het besteedbaar inkomen is het inkomen minus de vaste lasten (zie onder) en een standaardaftrek voor bepaalde variabele lasten die iedereen heeft. Is het besteedbaar inkomen lager dan de norm, dan komt men in aanmerking voor voedselhulp. De norm is bepaald door Voedselbanken Nederland en geldt voor alle voedselbanken. De norm is afhankelijk van de grootte van de samenstelling van huishouden.

Basisbedrag per huishouden: € 200
Per persoon: € 115

Deze normen gelden met ingang van 1 januari 2024.

Bij de vaste lasten gaat het om de werkelijk betaalde (vaste) kosten van het huishouden, de uitgaven zoals ze op de bankafschriften staan.

Het gaat hier om de volgende uitgaven:

 • Huur, of rente en aflossing van een hypotheek
 • Energie en water
 • Gemeentelijke belastingen (BghU) als men die betaalt.
 • Aflossingen
 • Kinderopvang
 • Scholing, als die noodzakelijk is
 • De zorgverzekering en overige verzekeringen

 

Daarnaast heeft het NIBUD berekend welke bedragen een huishouden minimaal nodig heeft voor bepaalde algemene variabele kosten, zoals de kosten van eigen risico, zelfzorgmiddelen, persoonlijke verzorging, was- en schoonmaakmiddelen, (mobiele) telefoon, televisie, internet, vervoer, kleding en kleine reparaties in huis.

 • Algemeen: € 175 voor aanvrager, plus € 100 voor partner, plus € 60 voor elk (minderjarig en/of studerend) inwonend kind.
 • Kleedgeld: € 50 per persoon (volwassenen). Voor kinderen is hier de kinderbijslag voor bedoeld.
 • Inboedel: € 25 per huishouden.

 

N.B.

 • Autokosten worden niet meegerekend, tenzij de auto noodzakelijk is vanwege werk of ziekte.
 • Er wordt altijd rekening gehouden met persoonlijke omstandigheden in het huishouden. Zo kunnen bijvoorbeeld bepaalde extra kostenposten worden meegerekend.

 

Translate »