Zoek
Sluit dit zoekvak.

Welkom bij Voedselbank Houten. Woont u niet in Houten, Schalkwijk, Tull en ’t Waal of ’t Goy?, klik dan hier.

Voedselveiligheid

De Voedselbank Houten vindt voedselveiligheid belangrijk. We willen uiteraard dat klanten veilig voedsel meekrijgen van ons.

We werken volgens de landelijke richtlijnen voedselveiligheid. Hierin staat voedselbanken verantwoord om moeten gaan met de gedoneerde producten op het gebied van over het vervoer, opslag en uitgeven van producten.

Voedselbanken die werken volgens deze afspraken, krijgen het certificaat Voedselveilig. De Voedselbank Houten is sinds 2014 in het bezit van dit certificaat. Hier wordt jaarlijks op gecontroleerd. De afspraken zijn te vinden in Infoblad 76 

Voedselveiligheid is ook op een andere manier belangrijk. Leveranciers zijn meer bereid tot het doneren van overschotten als ze weten dat de voedselbank verantwoord omgaat met hun product. Het logo van de leverancier staat immers op de verpakking. Sinds de invoering van de landelijke richtlijnen voedselveiligheid, zijn voedselbanken veel meer producten gaan ontvangen. Die producten kunnen we inmiddels niet meer missen, dus nog een reden om goed te blijven letten op de voedselveiligheid!

Hoe zit het nu met die houdbaarheid?

Soms hebben we voedsel in onze schappen dat ‘over de datum’ is. Wij bieden alleen voedsel aan ‘over de datum’ als dit nog veilig te eten is.

De voedselbanken hebben samen met de Voedsel en Waren-Autoriteit richtlijnen opgesteld over wat wel en niet uitgegeven kan worden. Deze richtlijn is op deze pagina te downloaden en beschikbaar in de Voedselbank.

Het is wel zo dat de houdbaarheidsdatum van de producten die u van ons krijgt minder ver weg meer is als u in de supermarkt gewend bent. Het is immers dàt voedsel dat anders zou worden weggegooid en in plaats daarvan aan ons gedoneerd is.

 

De houdbaarheidsdatum datum uitgelegd

Op veel producten staat een THT-datum (Tenminste Houdbaar Tot). Dat is de garantiedatum van de fabrikant. Na die datum wordt de kwaliteit langzaam minder. Je merkt dit pas na een tijdje. Je kunt het dus nog prima eten. Je wordt er niet ziek van.

Wij mogen producten een bepaalde tijd over de THT-datum aanbieden, zie afbeelding.

Deze volledige lijst is ook beschikbaar bij de Voedselbank.

Op veel versproducten staat een TGT-datum (Te Gebruiken Tot). Deze producten moet u niet meer eten na deze datum. U kunt daar wel ziek van worden. Wij zullen deze ook niet aanbieden na de TGT-datum.

NB: Voor alle producten geldt dat de verpakking niet beschadigd mag zijn en op het product moet er op oog normaal uit zien.

Meer weten?

Informatie in 4 talen over uitgifte van voedsel en houdbaarheidsdatum

Door voedselbanken gehanteerde regels rond voedselveiligheid

Translate »