Welkom bij Voedselbank Houten. Woont u niet in Houten, Schalkwijk, Tull en ’t Waal of ’t Goy?, klik dan hier.

TGT en THT

Hoe zit het nu met die houdbaarheid?

In onze voedselpakketten zit soms voedsel dat ‘over de datum’ is. Toch is dat voedsel nog prima te eten. Je wordt er niet ziek van.

De voedselbanken hebben samen met de Voedsel en Waren-Autoriteit richtlijnen opgesteld over wat wel en niet uitgegeven kan worden. Deze richtlijn is op deze pagina te downloaden en beschikbaar in de Voedselbank.

Het is wel zo dat de houdbaarheidsdatum van de producten die u van ons krijgt minder ver weg meer is als u in de supermarkt gewend bent. Het is immers dàt voedsel dat anders zou worden weggegooid en in plaats daarvan aan ons gedoneerd is.

 

De houdbaarheidsdatum datum uitgelegd

De meeste misverstanden omtrent houdbaarheid ontstaan door een verkeerde interpretatie van de ‘houdbaarheidsdatum’. Belangrijk hierbij is het verschil tussen de TGT (te gebruiken tot) en de THT (ten minste houdbaar tot) datum.

Producten over de TGT-datum moet je niet meer eten en deze geven wij dan ook niet uit. Dit zijn versproducten.

THT betekent dat een product nog de oorspronkelijke kwaliteit heeft tot de gemelde datum. Daarna neemt de kwaliteit af maar het is nog lang daarna goed te eten. Je wordt er niet ziek van, het smaakt hooguit iets minder goed of het is wat verkleurd. Dit zijn m.n. droge kruidenierswaren, potten en blikken.

We geven wèl producten uit die over de THT-datum zijn. Er zijn voor elk type product afspraken gemaakt met de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) over hoe lang na de THT-datum deze producten mogen worden uitgegeven. Deze lijst is beschikbaar bij de Voedselbank.

Hoe lang nog eten na de houdbaarheids-datum

Producten na de TGT-datum zullen we niet uitgeven. Die kunnen niet veilig meer gegeten worden. Dit geldt voor bijna alle producten die gekoeld bewaard moeten worden, met uitzondering van hard fruit.

Voor producten waarvan de THT-datum verstreken is, geldt ruwweg:

Voor droge kruidenierswaren (pasta, rijst, suiker, bloem, droge mixen, snoep), conserven (groente, vis en vlees in blik of pot) maar ook frisdranken en UTH-sappen, geldt dat ze nog tot 1 jaar na de THT-datum uitgegeven kunnen worden. Dit geldt ook voor diepvriesproducten die oorspronkelijk voor diepvries bedoeld zijn en niet tussendoor ontdooid.

Droge koek, ontbijtgranen, broodbeleg, zacht snoep, chips zoutjes en pinda’s, gesteriliseerde melkproducten, harde kazen, sauzen en producten die op de THT-datum zijn ingevroren, mogen we nog tot 2 maanden na de THT-datum uitgeven. Het is over het algemeen dan thuis nog een tijdje prima te bewaren en te eten.

Er zijn een beperkt aantal korter houdbare producten zoals brood, koek met vulling die we tot kort na de THT-datum uitgeven als het er nog goed uitziet.

NB: Voor alle producten geldt dat de verpakking niet beschadigd mag zijn en op het product moet er op oog normaal uit zien.

Meer weten?

Informatie in 4 talen over uitgifte van voedsel en houdbaarheidsdatum

Door voedselbanken gehanteerde regels rond voedselveiligheid