Search
Close this search box.

Welkom bij Voedselbank Houten. Woont u niet in Houten, Schalkwijk, Tull en ’t Waal of ’t Goy?, klik dan hier.

In het kort

Wat doet de Voedselbank Houten?

De Voedselbank Houten deelt wekelijks voedselpakketten uit aan inwoners van de gemeente Houten die (tijdelijk) te weinig geld overhouden om voldoende voedsel te kopen.

De Voedselbank Houten is een kleine voedselbank. Houten is een relatief welvarende gemeente maar ook in Houten zijn er mensen die door allerlei omstandigheden zo ver onder het bestaansminimum terechtkomen, dat er (tijdelijk) niet voldoende geld is voor voedsel.

Gemiddeld helpen we een kleine 50 huishoudens per week, c.a. 150 monden. Momenteel (najaar 2022) ondersteunen we echter zo’n 110 huishoudens per week, zo’n 250 personen.

We hebben klanten met allerlei achtergronden en gezinssamenstellingen. Een derde van de mensen die van ons afhankelijk is, is onder de 18 jaar. Op dit moment (najaar 2022) hebben we ook relatief veel statushouders in ons bestand.

We doen dit met ruim 40 vaste vrijwilligers een een groep van ‘oproepkrachten’. Onze vrijwilligers doen dit op een zeer professionele wijze, maar niemand ontvangt hiervoor een vergoeding.

De actuele cijfers vindt u in onze jaarverslagen.

 

Voedselbanken in Nederland

In bijna alle gemeenten in Nederland is een voedselbank actief. Elk jaar voeden de voedselbank ruim 150.000 personen.

De overkoepelende organisatie Voedselbanken Nederland heeft 171 leden. De Voedselbank Houten is één van de leden. Er zijn 10 distributiecentra verspreid over het land. Deze verdelen de landelijke voedselstromen over de aangesloten lokale voedselbanken.

Voedselbanken Nederland is een vereniging waarvan de lokale voedselbanken de leden vormen. De vereniging ondersteunt de leden op het gebied van logistiek, voedselveiligheid, PR maar doet actief aan voedselverwerving en fondsenwerving op landelijke schaal.

 

Voedselbankwinkel

Onze klanten stellen zelf hun voedselpakket samen uit de producten die we in onze ‘winkel’ hebben klaar gezet.

Hoeveel je mag meenemen, is afhankelijk van het huishouden. Het is voldoende om er tenminste drie dagen maaltijden van te bereiden, het is dus een aanvulling. Het assortiment verschilt per week, maar we hebben altijd verse groente, vlees, fruit, zuivel en brood.

Meestal hebben we ook producten voor een aangepast dieet (bv. halal, vegetarisch), en producten voor persoonlijke verzorging.

 

Het voedsel

Het voedsel is gedoneerd door Houtense ondernemers, supermarkten, kerken en particulieren. Ook delen we mee in de landelijke voedselstromen via Voedselbanken Nederland.

Regelmatig gaat het om overschotten, de voedselbank helpt daarmee ook voedselverspilling te verminderen.

 

Onze klanten

Mensen melden zichzelf aan of via een hulpverlener. In een persoonlijk gesprek kijken we of men in aanmerking komt voor voedselpakketten. We hanteren (landelijke) normen, maar kijken ook naar de persoonlijke omstandigheden van het huishouden.

De normen worden elk jaar bijgesteld, in 2022 zelfs tussentijds in verband met de hoge inflatie. Op onze ‘kom ik in aanmerking‘ pagina staan de actuele normen. Alle voedselbanken hanteren dezelfde norm. Daardoor maakt het voor mensen niet uit in welke gemeente zij wonen.

We begeleiden de mensen in het zoeken naar een oplossing voor de financiële problemen, zo nodig verwijzen we ze naar andere hulpverlening. Driekwart van onze klanten stroomt binnen één jaar weer uit.

De huishoudens die wij helpen zijn heel divers. Het is eigenlijk altijd een combinatie van problemen, levensgebeurtenissen en pech waardoor mensen in een neerwaartse spiraal terecht zijn gekomen.

Voedselveiligheid

Voedselbanken vinden het belangrijk dat hun klanten veilig voedsel meekrijgen. Bovendien, leveranciers zijn meer bereid tot het doneren van overschotten als ze weten dat de voedselbank verantwoord omgaat met hun product. Het logo van de leverancier staat immers op de verpakking.

Er zijn op landelijk niveau afspraken gemaakt met voedselbanken over hoe zij verantwoord om moeten gaan met de gedoneerde producten: Afspraken over het vervoer, opslag en uitgeven van producten.

Voedselbanken die werken volgens deze afspraken, krijgen het certificaat Voedselveilig. De Voedselbank Houten is sinds 2014 in het bezit van dit certificaat. Hier wordt jaarlijks op gecontroleerd. De afspraken zijn te vinden in Infoblad 76 

Meer over voedselveiligheid.

 

Financiën

Hoewel we veel gedoneerd krijgen, hebben we ook vaste kosten zoals huur, energie, onderhoud aan apparatuur en vervoer. Het runnen van de voedselbank Houten kost ruim € 30.000 per jaar (2021).

Voor het dekken van de kosten zijn we volledig afhankelijk van donateurs, sponsoren en acties ten bate van de voedselbank. Gelukkig zijn er elk jaar weer vele bedrijven en particulieren die ons met een donatie steunen. De voedselbank Houten ontvangt geen subsidie van de gemeente.

Mede dankzij een erfenis in 2017, is de Voedselbank Houten financieel gezond.

Onze jaarrekening is te vinden op onze verantwoording en Anbi- pagina

 

 

Op deze pagina

Translate »