Welkom bij Voedselbank Houten. Woont u niet in Houten, Schalkwijk, Tull en ’t Waal of ’t Goy?, klik dan hier.

Jaarcijfers klanten 2022

Het afgelopen jaar was een recordjaar wat betreft het aantal mensen dat aanklopte bij de voedselbank. In 2022 hebben we uiteindelijk voor 3619 pakketten onze schappen gevuld. Dat is 51% meer dan in 2021. We hebben in totaal 420 personen van goed eten voorzien, 71% meer dan in 2021.

 

Klantenverloop door het jaar heen

Op 31 december hadden we 121 klanten (huishoudens), eind 2021 waren dat er 51. Dat komt neer op een stijging van 137%. Halverwege het jaar zaten we nog op 64 klanten, dus de stijging is vooral na de zomer op gang gekomen.

Deze stijging heeft 3 belangrijke oorzaken:

  1. De inflatie en energiecrisis hebben ervoor gezorgd dat mensen die het eerder net wel konden redden, het nu niet meer redden en bij ons aanklopten. Met de inflatie hebben we met ingang van 17 september rekening gehouden door de normen met c.a. 10% te verruimen.
  2. We zijn met ingang van 2022 sneller en soepeler de voedselhulp gaan starten na een aanmelding. Zie volgende paragraaf.
  3. In het najaar kregen relatief veel statushouders in Houten een huis toegewezen, en zij komen in het begin altijd enige maanden in aanmerking voor de voedselbank. Dit gaat naar verwachting overigens tot zeker de zomer dit jaar door.

 

Hoe lang ‘lopen’ de mensen bij de voedselbank?

We zagen een verandering in de duur dat mensen klant bij ons zijn. Die werd gemiddeld korter. Waar vorig jaar nog 42% binnen een half jaar uitstroomde, was dat afgelopen jaar 70%.

Dit komt voor een deel doordat we nieuwe klanten die zich aanmelden sowieso 4 weken een voedselpakket aanbieden. Een derde daarvan bleek in 4-8 weken de boel dusdanig op de rit te hebben, dat langere voedselhulp niet nodig was. Vandaar de grote groep die al binnen 3 maanden is uitgestroomd.

 

Samenstelling van ons klantenbestand

We hadden weer de gebruikelijke variatie in het soort huishouden dat we ondersteunden. In 2022 hadden we wel relatief veel eenpersoonshuishoudens.

Van de 251 personen die op 31 december afhankelijk waren van de voedselbank, waren 70 (29%) kinderen onder de 18 jaar. Vorig jaar was dit percentage hoger (37%). Het aantal gezinnen daalde van 25% naar 19%, het aantal eenoudergezinnen steeg van 27% naar 29%, het aantal alleenstaanden steeg van 29% naar 46%.

Deel dit bericht op sociale media

Recent Nieuws

Translate »