Voedselbank Houten stapt over op supermarktmodel

3 mei 2019. 

Vanaf vandaag kunnen onze cliënten zelf de producten kiezen in plaats van dat we een pakket klaar hebben staan. Het is prettiger voor de cliënten, zorgt voor minder verspilling en is goed voor de zelfredzaamheid. 

Steeds meer voedselbanken schakelen over op een uitgiftemodel waarbij mensen hun eigen pakket kunnen samenstellen. Producten staan dan in schappen, net als in een supermarkt. Vandaar dat we deze vorm het ‘supermarktmodel’ noemen. 

Afgelopen tijd zijn we bezig geweest met het bedenken en uitproberen hoe we dit idee vorm zouden kunnen geven in onze (beperkte) ruimte. We hebben de inrichting iets aangepast, een nieuwe koelkast met glazen deuren aangeschaft (met de donatie van ‘t Schoolhuys) en producten in ‘schappen’ gezet.

Vandaag was de eerste keer dat de cliënten op deze manier hun producten konden kiezen. Er liep met iedereen een vrijwilliger mee om ze wegwijs te maken. Het was overduidelijk dat de cliënten dit veel prettiger vinden.  De sfeer is totaal anders. Ze liepen rond met een blij gezicht en er werd ook veel meer gepraat.  Cliënten vinden het ideaal dat je kunt kiezen wat je zelf wil. Je krijgt geen producten die je niet kunt gebruiken, zei een van hen. De kinderen konden allemaal ook zelf iets van snoep uit de schappen kiezen.

Het was natuurlijk wennen voor iedereen en het verliep nog wat chaotisch. Maar we zijn enthousiast over deze stap. Wordt vervolgd!

 

Geplaatst in Homepage, Nieuws.

Eén reactie

  1. Super. gefeliciteerd met deze nieuwe stap. Ik ben er ook een groot voorstander van. Sinds kort ben ik coördinator Opslag & Distributie Krommerijn Wijk bij Duurstede en een klein beetje jaloers op jullie.
    Ik ga me er sterk voor maken om dit op de agenda te krijgen bij ons en ben zeer geïnteresseerd in jullie opzet en het praktiseren ervan.

    Groet Harm

Reacties zijn gesloten.